Biber

Biber soğuk hava ile depolanması

Dolmalık biberlerin gerek soğukta depolanmasında gerekse taşınmasında, sıcaklık 8 °C ile 9 °C ve bağıl nem % 90-95 olmalıdır. Depoda yeterli bir hava hareketi sağlanarak, yer yer sıcak yuvaların oluşması önlenmelidir. Bu koşullarda dolmalık biberler 20 gün kadar depolanabilmektedir. Buna karşın sivri biberler 4 °C ile 5 °C’de %90-95 bağıl nemde 2 ay kadar depolanabilirler.

Ürünün Dondurularak Muhafaza Yöntemi

Kalın etli yeşil biberler dondurmaya en uygun sebzelerden birisidir. Kullanılış alanına göre çeşitlerin dikkatle seçilmesi gerekir. Biberler ülkemizde dolma yapmak üzere kullanıldığından iç tüketime yönelik olarak dondurulacak biberlerin, ince ve gevrek etli olması, orta irilikte bulunması gerekir. Hâlbuki birçok ülkede biberler, daha farklı amaçlarla kullanıldığından, dondurulacak biberlerin kalın etli koyu yeşil renkli olması istenmektedir.

Biberler çeşitli şekillerde işlenerek dondurulmaktadır. Örneğin, fabrikaya getirilen biberler, önce iyice yıkanır, ayıklanır, iriliğine göre sınıflandırılır ve nihayet rengine göre ayıklama ve sınıflandırma uygulandıktan sonra hiçbir haşlama uygulanmaksızın doğrudan doğruya ve bütün halde dondurulur. Haşlanmamış biberler mükemmel kalitede dondurulmuş ürün veren birkaç sebzeden biridir. Nitekim haşlanmaksızın dondurulan yeşil biberlerin 6 aylık depolama sonunda taze özelliklerini tamamen koruduğu, ancak 6 aydan sonra lezzet ve kokusunda değişme eğilimi belirdiği saptanmıştır.

Biberlerin yukarıda tanımlanan yönteme göre, ancak içlerinin temizlenmesinden sonra da dondurulmaları olanaklıdır. Biberlerin içlerinin temizlenmesi, bu amaçla geliştirilmiş cihazlara elle beslenerek yapılmakta ve içleri oyularak boşaltılmaktadır. İçi temizlenmiş biberlerin tekrar yıkanarak tohumlarının tamamen uzaklaştırılması gerekir. Böylece hazırlanmış ve içi temizlenmiş biberler bütün olarak, ikiye bölünerek ve hatta kıyılarak fakat haşlanmaksızın doğrudan doğruya dondurulmaktadır. Biberlere haşlama uygulanmak istenirse, kaynar su veya buharda 2 dakikalık bir işlem yeterli bulunmaktadır. Etli kırmızı biberler de aynı şekilde dondurulmaktadır.

Biberlerin Kurutulması ve Kurutma Sonrası Muhafazası

Hem tatlı hem de acı biberler kurutulsa da dünya ticaretinde daha çok acı biberler söz konusudur. En yaygın olarak da ince uzun acı biberler kurutulmakta olup, bunlar ticarette Chili biberi olarak anılır.

Biberler tam anlamıyla olgunlaşıp kızardıktan sonra hasat edilirler. Bu nedenle birinci hasatta tam olgunlaşmamış olanlar bitki üzerinde bırakılıp, ikinci bir hasat daha yapılır.

Biberler iyice yıkandıktan sonra ya bütün olarak veya 2-3 cm kalınlıkta kıyıldıktan sonra, kerevetlere yerleştirilip 65-70 °C’de sıcak hava akımında kurutulurlar. Bazı biber çeşitlerinin önceden tohum yuvalarının temizlenmesi gerekebilir ve bu amaçla özel makinelerden yaralanılır.

Biberler kıyılmışsa 6 saat, bütün halde ise 12 saat süreyle kururlar. Genellikle son nem oranı %7-8’e erişince kurutmaya son verilip öğütülürler. Fakat bazı uygulayıcılar, %12-15 nem oranında kurutmaya son vererek 0 °C civarında soğuk depolarda saklayıp, piyasaya verilmeden önce %7-8 neme kadar kuruttuktan sonra öğütmeyi tercih etmektedir.

Endüstriyel Tip Soğuk Depolarımızı İncelemek için Hemen Tıklayın
Nasıl Yardımcı Olabilirim?
1
Teklif İstiyorum Teklif İstiyorum