Enginar

Enginar soğuk hava ile depolanması

Optimum depolama koşulları %95-100 bağıl nemde 0 °C’de depolamadır. Devedikeni ailesindendir ve globe enginar (yuvarlak enginar) olarak bilinir. Geçici bir süre depolanacaksa 0 °C’de %90-100 bağıl nemli ortamda tutulmalıdır. Kalitenin korunması ve depolama süresinin uzun olması için hasadın yapıldığı gün enginarların sıcaklığının 5 °C’nin altına düşürülmesi gerekmektedir. Su kaybını önlemek için enginar çiçeklerinin mumlu karton kutulara veya delikli film ile sarılmış karton kutulara konulması ile önlenebilmektedir. Bu delikler, hydrocooling’den (su ile soğutma) geri kalan suların süzülmesi ve solunum neticesinde oluşan ısıyı ve gazı dışarı atmak açısından önemlidir. İyi kalitedeki enginarlar çürüme veya donma hasarı olmadan 0 °C’de 2-3 hafta tutulabilir. Ayrıca enginar başlarının 10 cm kadar sapı varsa, bozulma olasılığı daha azdır ve bunlar daha dayanıklıdır.

Jerusalem (Girasole) enginarı, gerçek enginar olmayıp bir çeşit köktür. 0 °C’de 4-5 ay depolanabilmektedir. Kabukları çok ince olması nedeni ile su kaybı hızlı olur ve kabukları çabuk buruşur. Eğer depolama 5 ay sürerse %20’ye varan ağırlık kaybı meydana gelir.

Hasattan sonra 8 saat içerisinde 0 °C’ye soğutulmalıdır. Su ile soğutma yöntemi (hydrocooling) muhtemel bozulmaları, ağırlık kaybını ve renk kaybını geciktirir. Sandıkların üstünü buz ile kaplamakta nem yarattığı için kullanılabilir. Çürütücü ve patojen mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için, hydrocooling işleminde sadece klorlu su (50 ppm, pH 7) ve buzlama içinde içme suyu kalitesinde su kullanılmalıdır. Ön soğutma işlemlerinin dikkatli yapılması gerekir zira kaba işlemlerde zedelenme, çizik ve yapraklarda kopma meydana gelir buda malın görünüş olarak kalitesini bozar.

%95 bağıl nemde tutulmadıkları sürece enginarlar buruşmaya maruz kalmaktadır. Mumlu karton kutular veya delikli polietilen poşetlere sarılması üründeki nem kaybını önlemektedir. 4 °C ve üzeri sıcaklıklarda çok yüksek nem olan ortamlarda tutulur ise enginarlarda küflenme başlar. Botrytis çürümesini kontrol altına alabilmek için paketleme ve depolamada hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Depo sıcaklığının 0 °C’de tutulması da önemlidir.

Donma hasarı olan veya hasat edilirken bozulmaya başlayan enginarlar özellikle 5 °C veya üzerinde tutulurlar ise sağlam olan ürüne göre 1,5 kat hızlı bozulabilmektedir. Donma hasarı ilk önce dış yapraklarda bronz yanıklar olarak kendini göstermektedir. Daha ileri seviyede yapraklar sulu jel görünümü alır ve iç kısım kahverengileşir.

Atmosfer kontrollü depolama pazarlama sürecine çok az avantaj katmaktadır. Ancak 1 ay süre ile depolanacak ise %3 CO2 ve %3 O2 bulunan ortamda 1,5 °C’de normal atmosfere göre daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Yapraklardaki kahverengileşmenin azalması en önemli avantaj olmaktadır. Ancak atmosfer kontrollü depolamada daha yüksek sıcaklıklar içteki rengin kaybolmasına ve çiçek kısmının açılmasına neden olmaktadır.

Ürünün Dondurularak Muhafazası

Enginarlar iri ve küçük olmak üzere sadece iki boya ayrıldıktan sonra makine ile sapları kesilir ve dış yaprakları yine makine ile temizlenir. Daha sonra başlar soyulur ve yıkanır. Temizlenmiş başlar genellikle bütün halde bırakılır veya istenen boyutta doğranır ve hemen %0,5 sitrik asit içeren kaynar su içinde, körpeliğine ve doğranmışsa parçaların iriliğine bağlı olarak 5-9 dakika süreyle haşlanırlar. Haşlama sonunda soğuk su ile derhal soğutulur ve sonra, suyun süzülmesi sağlanır. Uygun büyüklük ve özellikteki karton kutularda ambalajlandıktan sonra dondurulurlar.

Enginar Depolama Şartları

Sıcaklık : 0 °C
Bağıl Nem : %95-100
Depolama Süresi : 2-3 hafta
Donma Noktası : -1 °C

Endüstriyel Tip Soğuk Depolarımızı İncelemek için Hemen Tıklayın
Nasıl Yardımcı Olabilirim?
1
Teklif İstiyorum Teklif İstiyorum